Av Razan Karim, masterstudent innen samfunnsplanlegging, sted og prosess.
Onsdag kveld 18. september hadde jeg gleden av å være blant de 100 heldige gjestene som fikk følge årets Forsker Grand Prix Agder direkte fra salen på BARE studenthus. Forsker Grand Prix er en landsdekkende konkurranse i forskningsformidling for doktorgradsstipendiater, og er en del av Forskningsdagene. Konkurransen arrangeres ved fem universiteter og høgskoler i landet hvor de to beste fra hver region går videre til den landsdekkende finalen i Oslo 28. september. I Agder deltok åtte forskere, og hver av dem fikk fire minutter til å presentere sitt prosjekt, umiddelbart etterfulgt av poenggivning fra publikum og et dommerpanel på en skala fra 1 (lavest) til 6 (høyest).
Den kreative utviklingen innen formidlingsmetode jeg har erfart etter å ha fulgt Forsker Grand Prix over de siste tre årene er stor. Formålet med formidlingskonkurransen er å gjøre komplisert forskning lett forståelig og engasjerende for et bredere publikum som ikke nødvendigvis har tidligere kompetanse innenfor fagområdet. Arrangementet understreker at når forskning formidles på en enkel og tilgjengelig måte, vil den bli mer anvendelig i samfunnet. God formidling er derfor sentralt for å fremme nytenkning og bidra til samfunnsutvikling.
En av vinnerne er Henrik Brådland. Brådland er ansatt som stipendiat i Norkart AS og jobber med et prosjekt som skal revolusjonere prosessene rundt plan- og byggesaksbehandling i norske kommuner ved hjelp av kunstig intelligens (KI). Dette gjør han i samarbeid med institutt for informasjons- og kommunikasjonsteknologi ved Universitetet i Agder.
Brådland påpeker at mange kommuner sliter med lange behandlingstider for byggesøknader, og at de selv opplever dette som en ressurskrevende utfordring. Prosjektet handler om utviklingen av en KI-modell ved navnet «Nora», som skal ha spesialiserte evner til å tolke komplekse juridiske dokumenter som reguleringsplaner, avdekke mangler i søknader, svare på boligrelaterte spørsmål, samt automatisere behandlingen av enkle byggesaker.
Gjennom innsamling og analysering av omfattende datamateriale bestående av over 100 000 reguleringsplaner, samt intervjuer med plan- og bygningsavdelinger i norske kommuner, har Brådland opparbeidet en dyp innsikt og et bredt datagrunnlag for å trene opp «Nora» til å navigere det komplekse regelverket rundt byggesaksbehandling. Prototypen av KI-modellen er fremdeles i en tidlig fase, men målet er å implementere den som et verktøy i større skala innen kort tid.
Brådlands arbeid viser hvordan bruk av teknologi og kunstig intelligens kan forenkle og forbedre planleggingen og utførelsen av prosesser i samfunnet.
Hvis du er interessert i å følge Brådslands arbeid videre til den landsdekkende finalen 28. september kan du gjøre dette her. Han vil også representere UiA ved FORTHEM Research Grand Prix 6. november som du kan følge her.